Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Voli prelazi na solarne izvore energije uz pomoć EBRD finansiranja

Evropska banka za obnovu i razvoj potpisala je danas sa kompanijom Voli ugovor o kreditu vrijednom 4 miliona eura.

Voli će sredstva iskoristiti za kupovinu i instalaciju solarnih panela kapaciteta do 4 MW i stanica za punjenje električnih vozila u svojim objektima i logističkom centru.

Studija izvodljivosti za ovaj projekat podržana je donatorskim sredstvima austrijskog DRIVE fonda. Voli će se zaštititi od potencijalne buduće nestabilnosti cijena energije, što ostaje vruća tema nakon što su evropske ekonomije osjetile efekte promjena cijena energije kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Biće postignuto i značajno smanjenje emisije CO2. Mogućnost da se tamo napune električna vozila, učiniće Voli privlačnijim kupcima i turistima.

Šef EBRD-a za Crnu Goru, Remon Zakaria, ovom prigodom je rekao: “Zelena energija i energetska sigurnost naš su prioritet kako u regionu, tako i u Crnoj Gori. Naš dugogodišnji klijent Voli, donio je još jednu sjajnu odluku da svoje moderne maloprodajne objekte snabdijevaju sopstvenom solarnom energijom, što će doprinijeti dekarbonizaciji njihovog poslovanja i obezbjeđivanju snabdijevanja energijom u narednim decenijama.”

Regionalni šef za agrobiznis EBRD za Jugoistočnu Evropu, Miljan Ždrale je dodao: „Drago mi je što EBRD nastavlja da radi sa svojim dugogodišnjim partnerom Volijem kroz ovu zelenu investiciju. Projekat će podržati energetsku efikasnost kompanije na trenutnom turbulentnom energetskom tržištu. U isto vrijeme, to će pomoći u smanjenju emisije štetnih gasova i uticati na poboljšanje ukupne konkurentnosti.

„Planovi kompanije Voli su da u narednim godinama sve više razvija projekte koji za cilj imaju energetsku efikasnost i da kao veliki potrošač električne energije, investirajući u izgradnju solarnih panela, da doprinos smanjenju zagađenja i zaštiti životne sredine kroz smanjenje emisije ugljen dioksida. Naša odgovornost prema zajednici u kojoj se razvijamo podrazumijeva da imamo sluha za pitanja od opšteg interesa i da mislimo na budućnost naše zajednice i naše djece. Iz tog razloga, podržavamo inovativna rješenja, s ciljem da svijet koji nas okružuje bude zdravije i bolje mjesto za život”, rekao je Dragan Bokan, predsjednik Borda direktora kompanije Voli.