Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Pravilna ishrana i na poslu

14.07.2020.

Brzi tempo života i mnogobrojne obaveze sve više narušavaju kako organizaciju dnevnih, tako i nutritivnih navika. Veliki broj zaposlenih ljudi nema vremena i ideja za pravilnu ishranu tokom radnog dana. Takođe, sveprisutni stres dodatno otežava pravilnu ishranu, probavu i brojne druge tjelesne aspekte vezane za ishranu.
Veoma mali broj ljudi  je svjesno koliko su redovni i uravnoteženi obroci zaista važni za zdravlje, lakše savladavanje poslovnih obaveza pa i samu produktivnost.

Evo nekoliko savjeta i sugestija kako organizovati obroke u toku radong dana.

Tajming i organizacija obroka

Ono što je veoma bitno, jeste, da odredite tajming doručka.Većina kompanija ima unaprijed određen period pauze pa je time olakšano i samo programiranje doručka. Najbitnije je da do obroka dođe u onom vremenskom period u kojem ćete izbjeći fazu pregladnjelosti i time dovesti sebe u situaciju da pojedete preveliku količinu hrane veoma bzo i time narušiti digestivne funkcije. Moja preporuka jeste planiranje obroka dan prije. Na ovaj način možete biti sigurni da ćete unijeti uravnotežen obrok.
 

Čuvanje hrane

Drugi korak je da kupite posudu koja dobro dihtuje, jer će ona savršeno očuvati hranu od spoljašnjih uticaja, a samim tim i vaš organizam. Time ćete biti u mogućnosti da sa sobom ponesete nutritivno bogat obrok koji ćete unapijred pripremiti.
 

Izbor namirnica

Što se tiče preporuke samog obroka, ona zavisi od nutritivnih navika pojedinca, favorizovanih namirnica i mnogih drugih faktora. Moja preporuka jeste da se probudite 15 minuta ranije i pripremite obrok od jaja, povrća, mladog sira ili sendvič od domaćih suhomesnatih proizvoda, povrća i hrono ili nekog drugog hleba bez kvasca i bijelog brašna. Ako uz ovaj obrok dodate još i razno povrće poput zelene salate, krastavaca, paprika ili izrendane šargarepe rezultat je nutritivno vrijedan obrok koji će vam dati dovoljno energije za poslovne obaveze i držati vas sitim do narednog obroka. 
 

Užina

Ukoliko na poslu provodite više od 6 sati, vašem organizmu će biti potreban jedan dopunski obrok. Kako biste spriječili konzumaciju različitih grickalica i čokoladica koje imaju visok procenat masnoće i veliki broj kalorija koje će vas neprimetno udebljati, a pri tome vam oboriti energiju  i koncentraciju, bolje ih zamijeniti nekom zdravijom altermativom kao što je zelena jabuka, koštunjavi plodovi, chia puding ili krekeri sa sjemenkama.
 

Ručak na poslu

Ukoliko je vaše radon vrijeme u popodnevnim časovima i po programu vam je upravo ručak, gledajte da odvojite malo vremena prije posla i napravite ukusnu, a zdravu kombinaciju povrća, mladog sira, bijelog mesa ili tunjevine uz dodatak riže, hrono hleba ili neke mahunarke.

Ako vaš odabir ipak pada na restoran, zaobiđite jela koja su pohovana, duboko pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberite jela koja su kuvana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom souk ili na pari. Time ćete organizmu uštedjeti mnoštvo kalorija, ali i osigurati vrijedne nutrijente.
 

Desert
Nezaobilazni propratni dio obroka jeste desert. Teško mu je odoljeti pa se uvijek postavlja pitanje čime ga zamijeniti a da ne uzrokuje osejćaj pospanosti i pada energije jer je radni dan tek na pola puta i potrebna nam je koncentracija kako bismo radni dan priveli uspješnom kraju. Ukoliko ne možete bez desrta, gledajte da u uži izbor uđe jedna voćka, kocka crne čokolade, chia puding bez rafinisanog šećera, neki zdravi kolač  ili keks iz prodavnice zdrave hrane.
 

Tečnost

Voda je nažalost često tek na drugom ili trećem mjestu kod većine poslovnih ljudi. Prioritet se uvijek daje kafi, soku ili nekom drugom zaslađenom napitku. Ako niste znali, većina sokova u 100ml ima preko pet kašika šećera. To direktno ulazi u naš krvotok i remeti nivo insulin a time i nivo energije i koncentracije. Najboji izbor tečnosti jeste upravo voda i umjereno biljni čaj, uz jednu do dvije kafe. Unos tečnosti je vrlo bitan kako za zdravlje, tako i za produktivnost. Optimalan unos tečnosti jeste 1l na 25kg tjelesne mase.
Ukoliko osjetite glavobolju u toku radnog dana, prije nego što posrnete za tabletom protiv bolova, pokušajte da popijete dvije čaše vode u razmaku od 15 minuta. U 90% slučajeva glavobolja popusti jer je njen uzrok upravo dehidracija.