Slavska posna trpeza

07.07.2020.

Nešto laganija, ali ipak raznovrsna, posna trpeza ima neograničene mogućnosti. Riba, povrće, riža i salate su odličan izbor kada pripremate posnu trpezu. Mi vam predlažemo:

 

Rižoto morski plodovi

Potrebno je:

Riža 100g
Maslinovo ulje 20ml
Bijelo vino  0.5 dl
Lignje 100g
Gambori 70g
Hobotnica 80g
Čeri paradjz 50g
So i biber
Riblji fond 150ml
Peršun
Bijelo vino 0.5dl

 

Na ugrijanom tiganju dodati maslinovo ulje i propržiti mix morskih plodova, dodati bijelo vino i čeri pradajz, naliti ribljim fondom i kuvati nekih 5 minuta. Nakon toga dodati rižu i sve zajedno kuvati dok rižoto ne bude gotov. Uvijek treba voditi računa da se riža ne prekuva.

Tako pripremljen rižoto dekorisati sa pohovanom lignjom i poslužiti. 

 

Posni japraci

Potrebno je:

Raštan ili blitva 500g
Pori luk 300g
Crni luk 1 glavica srednje veličine
Šargarepa 300g
Riža 100g
Bijelo vino 1dl
Maslinovo ulje 0.5 dl
Fond od povrća 300ml
So i biber

 

Raštan ili blitvu potrebno je oprati, a nakon toga izblanširati u ključaloj vodi.

Šargarepu, pori luk i crni luk isjeckati na kockice i propržiti na maslinovom ulju dok ne omekša, dodti bijelo vino, a zatim dodati rižu.
Začiniti sa malo bibera i soli po ukusu i ostaviti par minuta da odstoji.

Listove raštana ili blitve filovati sa pripremljenom masom i složiti u šerpu. Nakon slaganja,  japrake naliti sa fondom od povrća ili sa vodom. Poklopiti i peći oko sat vremena na 180⁰C.

Kada su gotovi, skloniti poklopac i pustiti da se zapeku oko 5 minuta.

 

 

Riba

Da bi dobili najbolji kvalitet pečene ribe, ribu prije pečenja treba izvaditi iz frižidera najmanje 15 minuta prije pripreme. Možete je začiniti mixom ribljih začina (bosiljak, ruzmarin, origano, majčina dušica) i malo maslinovim uljem. Tako začinjenu ribu peći na roštilju vodeći računa da se ne prepeče jer onda gubi svoj kvalitet.

Kada su u pitanju  prilozi za ribu, možete koristiti povrće (grilovano, kuvano na pari), rižu, razne vrste pirea od povrća i naravno sve vrste salata.

 

Prijatno!