Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Detoksikacija organizma

13.07.2020.

Jedno od najčešćih pitanja koja mi postavljaju klijenti i ljudi koji prate moj rad tiče se detoksikacije. “Da li je detoksikacija za mene, za koji vid detoksa da se odlučim u moru svega na tržištu, koliko ću smršati, koliko je bezbjedno….?”

Tačno da je naše tijelo sposobno da samo sebe detoksikuje, odnosno, oslobađa svega što mu nije potrebno. I to radi vrlo uspješno, ukoliko je organizam zdrav. U tome nam pomažu naši bubrezi (kroz filtraciju tečnosti), crijeva (eliminacija toksina putem fecesa, ali imaju značajnu ulogu I u procesu preuzimanja hraljivih materija), jetra (najvažniji organ za detoksikaciju- filtrira sav otpad I samim tim trpi I najveće opterećenje), koža (procesom znojenja eliminiše štetne materije iz organizma) I pluća koja eliminišu štetne gasove.

I onda se prirodno postavlja pitanje zašto je našem tijelu potrebna bilo kakva pomoć u ovom procesu?

Mi smo svakodnevno izloženi toksičnim materijama. Unosimo ih na razičite načine,kroz: izduvne gasove, aditive, hormone, pesticidi, hemikalije u vodi, hemikalije u kozmetičkim preparatima, preko duvanskog dima, lijekova, alkohola…Infekcije i patogeni kojima smo izloženi su uzročnici toksina u nama. Stres, kojem smo izloženi, nesposbnost da isti kanališemo, pojava negativnih emocija i neznanje o tome šta sa istim. A tek koliko toksina unesemo kroz hranu. 

Nažalost, nemamo svi usađene zdrave navike. 

Većina populacije usljed nedostatka vremena pribjegava brzim obrocima, pecivima, slatkišima, grickalicama…nismo uobročeni, jedemo van kuće, jedemo “u hodu”, u vožnji…nemamo red.

Naš organizam nije sposoban obraditi svu tu količinu otrova. I šta se dešava sa tim otrovom? On se akumulira na nivou naših organa, remeti fiziološke procese i vodi nas u bolest. 

Kako ćemo znati da li je naše tijelo puno toksina?

Ako imate: hroničan umor, bol u zglobovima, zapušene sinuse, glavobolje, gasove, zatvor,

gorušicu, nesanicu, zadržavanje vode, probleme sa gojaznošću, svrab, ekcem, psorijazu,

bubuljice, tamne podočnjake, loš zadah, predmenstrualne tegobe, slab imuni sistem,

hronične infekcije, alergije… Osim toga osjećate nedostatak pokretačke energije, otežan vam je san, nedostatak radne sposobnosti, koncentracije, česte promjene raspoloženja, bezvolju… vrlo vjerovatno da vam je organizam spreman za jedno temeljno čišćenje.

Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj detoksikacije je da se ukloni višak masnoće iz jetre, osloboditi žuč da ponovno pravilno radi – eliminisati otrovni otpad, otopiti nagomilan kamenac u žuči i jetri i regenerisati oštećene ćelije.

Postoji više načina detoksikacije, religiozni post je jedan od njih.

To je vrijeme kada odmarate vaš organizam od svakodnevne ishrane, dopuštajući mu da pokrene vaša crijeva, ubrzava vaš metabolizam i poboljšava probavu. Osim toga, stimuliše rad bubrega i omogućava izbacivanje zadržane tečnosti u organizmu, stimuliše znojenje i rad vaše jetre.

Detoksikaciju možete obavljati potpuno samostalno, u kućnim uslovima. Potrebne su male promjene u vašim navikama i ishrani.

 • Što više povrća u vašoj ishrani (akcenat na svježem povrću)

• Voće (odličan izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom- GI <50: zelena jabuka, bobičasto voće, nektarina, breskva, ananas, mango…)

 • Sjemena (konopljino sjeme, suncokret, lan, golica, susam, čija…)

• Hladno cijeđeni sokovi (fokus na povrću i isključivo voću sa niskim glikemijskim indeksom)

 • Sve vrste smutija (odličan izbor su uvijek zeleni smuti napici)
 • Poseban fokus na unos vode (8-12 čaša dnevno)
 • Uključite alge u ishranu (Spirulina, Hlorela)- one imaju veliku moć apsorpcije toksina
 • Pokrenite se (šetnja, boravak u prirodi, bilo koja fizička aktivnost)
 • Kafu zamijenite čajevima
 • Naspavajte se dovoljno
 • Zaobiđite alkohol i brzu hranu
 • Vodite računa o tome da hranu pripremate u kućnim uslovima
 • Izbacite iz upotrebe meso, mlijeko i mliječne proizvode

Ne možemo govoriti o detoksikaciji i opuštanju, a da ne pomenemo saunu – kraljicu čišćenja od toksina! Sauna vrlo povoljno utiče na organizam. Poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu, podstiče znojenje i čisti kožu. 

Healthy Mood nudi tri vrste detoks programa: program za proces duboke detoksikacije organizma, program za tretiranje celulita i proteinski program (namijenjen sportistima i fizički aktivnim osobama). Programi su koncipirani na svježem povrću, voću, sjemenima, orašastim plodovima i super hrani. Obroci su raspoređeni na tri sata, po jasno utvrđenoj satnici. 

Ivana Gojković, magistar farmacije, međunarodno sertifikovani Health Coach.